Penne Romana

Penne Romana – rörformad pasta med citronmarinerad kyckling, champinjoner i gräddig sås garnerad med färsk persilja.

Det här är en lättlagad enkel vardagsrätt – mild, syrlig & god. För oss är det en gammal favorit i sin enkelhet. När jag var och raffsade runt i en låda med gamla recept fann jag det bortglömda receptet. Jag minns att vi när vi åt det sist pratade om att lite färsk grön sparris skulle passa i, men det får vänta till det är säsong.

I originalreceptet används kycklingfilé, 4 stycken, men vi har bytt till kycklinglårfiléer som är saftigare och därmed godare.

Penne Romana låter italienskt – ja romerskt, men kanske det är det enda.. Att lägga till Romana efter en maträtt är väl inte helt ovanligt, genuin eller ej. Rom har väl dock en blandning av regionernas olika rätter plus sina egen regionala. Originalreceptet kommer från Allt om Mat och jag tror det är en försvenskad variant på pastasås som går att få under namnet Penne Romana i Göteborgstrakten. God är den i alla fall.

4 portioner men för oss en middag för 2-3 personer

Penne RomanaIngredienser
500 g penne

ca 500 g kycklinglårfilér, kuber
1,5 dl olivolja
0,5 dl pressad citronsaft (ca 1 citron)
1 tsk salt
250 g champinjoner, färska & skivade
2 msk smör
0,75 tsk salt
3 krm svartpeppar
4 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong
1 msk rivet citronskal
3 msk persilja, finhackad

Beskrivning
Pressa ner citronsaften i en skål och tillsätt oljan. Tillsätt salt och blanda. Lägg i kycklingen  och blanda runt. Täck med plastfolie och låt stå och marinera i kylen ett par timmar.

Hetta upp smör i en kastrullen och fräs kyckling och champinjoner utan att de tar färg. Salt & peppra.

Koka pastan.

Tillsätt grädden och buljongtärningen. Koka ett par minuter. Smaka av med salt.

Tillsätt citronskal och en del av persiljan. Servera penne och pastasås för sig med persilja att strö över själv eller vänd ner penne i pastasåsen och strö över persilja. Ät bums meddetsamma!

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] gul Paprikasås på grillad paprika Parmainlindad laxfilé Parmesansmör Passionsfruktsbrûlée Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap Portvinssås […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: