Kreolsk kalops – köttgryta med mycket smak av tomat och en viss beska av citron.
Receptet på kreolsk kalops är hämtat från ett gammalt nummer av Allt om Mat – ja ändå från 1993. Kreolsk kalops är en mycket god köttgryta och egentligen inte alls lika kalops rent smakmässigt. Många ingredienser – men inte krånglig att laga. Serveras med ris och ett gott rött vin.
4 portioner, minst!
Ingredienser600-800 g nötkött, grytkött, fransyska
2 msk solrosolja
2 msk kalvfond
5-6 dl vatten
2 st gula lökar (200 g), hackad
1 bit rotselleri, ca 200 g, hackad (ca 4 dl)
2 st röda paprikor, ca 300 g, hackad
4 msk smör
ca 4 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1,5 dl tomatpuré
4 klyftor vitlök, finhackade
4 tunna skivor citron
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1,5 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 msk basilika, finhackad
1 tsk torkad timjan
4 st lagerblad
1 knippa persilja, hackad
Beskrivning
Skär köttet i mindre delar, munsbitar. Bryn bitarna väl runt om i olja i en gryta. Tag köttet ur pannan. Panna kan vispas ur med en del av vattnet, så får man med mer smaker till grytan.
Bryn grönsakerna på medelstark värme under omrörning några minuter. Tag undan hälften av de brynta grönsakerna för att tillsätta senare.
Tag pannan från spisen, dofta över vetemjölet under omrörning. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Rör om och låt småputtra någon minut. Späd med vatten och tillsätt kalvfond. Låt sjuda under lock i 5 minuter.
Tillsätt köttet, vitlök, citronskivor, cayennepeppar, svartpeppar, salt, chilipulver, basilika, tinjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda under lock i cirka 1,5 timme tills köttet är mört.
Ta upp citronskivorna efter cirka 45 minuter och släng dem. Blanda i resten av de brynta grönsakerna 20 minuter innan köttet är färdigt.
Tillsätt persiljan mot slutet, men spara lite persilja att strö över grytan precis före servering.
Etiketter: mat, recept, kreolsk kalops, kalops, kreolskt, gryta, köttgryta, kötträtter.
Filed under: Amerikanskt, Kött | Tagged: gryta, huvudrätt, kalops, köttgryta, kötträtter, kreolsk kalops, kreolskt, mat, recept |
[…] Kolagrottor Kolapaj Kolapudding – Dulce de leche Kolasås – Dulce de leche Korma Kreolsk kalops Kryddig couscous Kryddsmör med afrikansk touch Kryddsmör med pinjenötter, chili, […]