Piccata med paprikaris och örtsås

Piccata med paprikaris & örtsås – parmesanpanerad kalvskiva med paprikaris och en smörig örtig sås med basilika, timjan, mynta och persilja.

Det här recepet på piccata är förmodligen försvenskat, men supergott, och från Allt om Mat, årgång 1992.

Piccata är klassisk italiensk rätt gjort av kalvfilé, Italiens motsvarighet till wienerschnitzel – Österrikes nationalrätt. I brist på kalv kan fläskfilé användas, men lika gott det blir det nog inte… Stektiden är kort och värmen måttligt och därför är det viktigt att köttet är mycket mört.  I Italiens tror jag det är tomatsås som serveras till, men här blir det en härligt smörig örtsås med härlig syra – kanske den godaste jag ätit.

Tror nog att italienarna har brödsmulor i paneringen…

4 portioner eller mer

Ingredienser
600 g kalvkött, helst filéPiccata med paprikaris & örtsås.

Panering
2-3 st ägg
2 dl parmesan, riven
2,5 msk vatten
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
0,5 dl vetemjöl
2-3 msk smör till stekning

ca 1 dl vetemjöl att vända köttet i

Paprikaris
4 portioner ris
1 msk smör
2 dl paprika i olika färger, fint tärnad

Örtsås
2 dl torrt vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl créme fraiche
2-3 dl grovhackade färska örter
100 g smör
0,5 krm cayennepeppar

Beskrivning
Putsa filén (köttet) fritt från fett och hinnor. Dela köttbiten i skivor, cirka 8 st. Platta ut varje köttskiva till tunna skivor. Använd en biffplattare, liten tjockbottnad kastrull eller händerna.

Paprikariset: Koka riset enligt förpacknings anvisningar. Skär paprika i små tärningar. Tillsätt paprikatärningarna i riset och låt dem koka med 1-2 minuter i slutet. Blanka av det färdiga riset med en klick smör före servering.

Örtsås: Koka ihop vinet med buljongtärningen tills cirka 1,5 deciliter återstår. Tillsätt créme fraiche och kåt koka upp. Lägg örterna tillsammans med smör och cayennepeppar i en matberedare. Slå på den heta vinbuljongen kör det hela tills det blir en slät och ljusgrön sås. Hetta upp såsen i samband med serveringen.

Blanda ihop paneringen till en smet och häll i en form. Lägg vetemjöl på en större tallrik och vänd köttskivorna i mjölet. Värm under tiden en stor stekpanna till måttlig värme och kåt smöret bli lätt brynt i pannan. Doppa och vänd köttskivorna i smeten (paneringen). Se till att all äggsmet fördelas på köttet. Lägg köttskivorna i pannan och stek på fortsatt ganska svag värme 1-2 minuter på varje sida. Stek i omgångar. Lägg färdigstekta köttskivor i en uppvärmd ugnsfast form, täck med folie och varmhåll i ugnen tills allt kött är stekt.

Servera gärna färska goda tomater till.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] på grillad paprika Parmainlindad laxfilé Parmesansmör Passionsfruktsbrûlée Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap Portvinssås Potatisgratäng Potatisgratäng, Ullas ostiga*** […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: