Portersenap

Portersenap – hemlagad senap på hela senapsfrön med porter och sötad med farinsocker.

Senap är något vi velat göra själva länge, men som inte blivit av. Först ut blir en portersenap med recept från Scan av alla ställen, dock något modifierat. Portersenapen var först så stark att nackhåren reste sig och ramlade av…så vi spädde den med mer porter och rapsolja. Portersenapen är fortfarande riktigt stark och mer lika dijonsenap i karaktärern än vanlig svensk. Funkar nog också utmärkt i matlagning.

Vi kanske ska prova att ta en del portersenap och blanda med någon del vispad grädde till en mildare, fluffigare senap. Hållbarheten minskar dock kraftigt när vispgrädde tillsätts.

Det finns gula, bruna och svarta senapsfrön. Senap blandas i huvudsa av senapsfrön, vinäger, salt och socker i olika mängder. Därefter smaksätts senapen på olika sätt. Senap har tydligen ätits i Norden sedan vikingatiden.

 ca 3 dl

Ingredienser
0,5 dl bruna senapsfrön
0,5 dl gula senapsfrön
1,5 dl Carnegie Porter
2 msk brunt farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
1,25 dl rapsolja

Beskrivning
Blötlägg senapsfrö i porter ett par timmar. Häll fröna och ölet i en matberedare med stålkniv.

Kör matberedaren i 3-5 minuter tills senapen fått en krämig konsistens. Tillsätt brunt farinsocker, vinäger och salt mot slutet.

Tillsätt lite av oljan i taget.

Lagra senapen i kylskåp en vecka innan servering.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

4 svar

  1. […] – vanliga hederliga köttbullar smaksatta med kryddnejlika för den juliga smakens skull samt portersenap och i mindre format än vanliga […]

  2. […] by Matorama Senapskryddade köttfärsbiffar – enkla hamburgare kryddade med stark portersenap, lite lök samt […]

  3. […] Passionsfruktsbrûlée Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap Portvinssås Potatisgratäng Potatisgratäng, Ullas ostiga*** Potatispuré Potatispuré med […]

  4. […] romsill Sillsallad Ägghalvor Kalvsylta Kycklingleverpastej Leverpastej med glöggkryddor Portersenap Janssons frestelse Dopp i grytan, med både dopp-bulle & tunnbröd Prinskorv Revbensspjäll med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: