Tom Yam Goong med kokosmjölk – thailändsk het, sötsyrlig, räksoppa med champinjoner och kokosmjölk.
Tom Yam Goong är hela familjens favorit bland soppor. Sist vi var ute och åt thailändsk på Thai Lemon Grass fick jag en soppa liknande Tom Yam Goong fast med en liten sötma. Tom Yam Kung. Borde väl vara samma… Erik åt där en soppa med kokosmjölk med bitar av kyckling i, Tom Kha Kai, som smakade som den ändå hade samma grund som Tom Yam Goong.
Det här är vår variant på Tom Yam Goong med liten sötma samt med kokosmjölk. Det som skiljer är att mindre vatten används till buljongen, att buljongen är hårdare reducerad, kokosmjölk tillsatts, lite mer fisksås och en del palmsocker.
ca 1,5 liter soppa
Ingredienser buljong
Buljongen reduceras till ca 1,1 liter färdig buljong.
1 msk jordnötsolja, att fräsa räkskalen i
räkskal från 500 g oskalade räkor
2 l vatten
2 st selleristjälkar, hackade
2 st medelstora gula lökar, delade i fyra delar
1 morot, skivad
2 st grovhackade korianderrötter
4 st torkade kaffir-limeblad
2 msk färsk ingefära, hackad
citrongräs, den översta blastdelen
eventuellt skivad purjolök
salt & peppar
Ingredienser soppa
1,1 l buljong, se ovan
8 skivor ingefära eller galangal
8 st torkade kaffir-limeblad
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 stjälkar citrongräs
4,5 msk pressad citron (ca 1 stor citron)
2,5 msk fisksås
1 msk rostad chilipasta, helst hemlagad
2 msk palmsocker
1 tsk salt
ca 0,5 limefrukt saften
500 g oskalade räkor
10 st större champinjoner i kvartar
* 0,5 st färsk chilifrukt, finskuren
korianderblad, hackade
0,5 st färsk chilifrukt finskuren till servering
* Kan uteslutas beroende på vilken styrka man vill ha
Beskrivning buljong
Fräs räkskalen i jordnötsolja. Om citrongräs används, krossa blaststjälken med kniv och skär i mindre delar. Lägg i resten av ingredienserna och koka i en stor kastrull. Låt koka på hög värme i ett par minuter. Sänk värmen och ta bort eventuellt skum från ytan. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i minst en timme, gärna i två timmar.
Sila genom finmaskig skil för att få en så klar buljong som möjligt. Eventuellt sila ytterligare en gång så att dne blir riktigt klar.
Beskrivning soppa
Koka upp buljongen. Skiva halva delen av citrongräset fint. Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk och palmsocker och koka tills sockret lösts upp. Sänk värmen. Tillsätt pressad cirton, rostad chilipasta och fisksås. Rör om och låt sjuda i en minut.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer pressad citron, fisksås, salt eller rostad chilipasta. Tillsätt skivad chilifrukt.
Smaka av igen..! Smaka av med limesaften lite i taget.
Tillsätt champinjoner och låt koka i 2 minuter. Tillsätt räkorna och låt koka i en minut. Koka inte längre för då blir räkorna sega.
Servera soppan garnerad med hackade färska korianderblad. Servera ett fat med limeklyftor att pressa i för den som vill samt ytterligare finskuren chilifrukt.
Etiketter: mat, recept, soppa, räksoppa, räkor, thailändskt, förrätt, skaldjur.
Filed under: räkor, Skaldjur, Soppor, Thailändskt | Tagged: förrätt, förrätter, kokosmjölk, koriander, mat, räkor, räksoppa, recept, skaldjur, skaldjursrätt, skaldjursrätter, soppa, thai, Thailändskt, tom yam goong, varm soppa varma soppor |
[…] den godaste Tartiflette Thailändska laxbiffar Tomatpesto Tomatsås Tom Yam Goong – räksoppa Tom Yam Goong med kokosmjölk Tonfisktartar med rom, vaktelägg och ruccolaolja Tranbärssylt […]